Problemy wspierania i opodatkowania małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce - Pawłowski Grzegorz (My University, 2006)
W krajach budujących gospodarkę rynkową, nawet takich jak Polska, gdzie okres socjalizmu trwał stosunkowo długo, sektor MSP wymaga w okresie transformacji szczególnego wsparcia. Konieczność wsparcia wynika nie tylko z udziału tegoż sektora w tworzeniu PKB, ale również z sytuacji na rynku pracy. Gdy restrukturyzacja wielkiego przemysłu polega m.in. na redukcji miejsc pracy i generowaniu bezrobocia, małe i średnie firmy są szansą i nadzieją wielu bezrobotnych i młodzieży na znalezienie zatrudnienia. W przedstawionej wyżej sytuacji, pogłębionej trwającą pracą nad uzdrowieniem systemu finansów publicznych, w tym nad reformą systemu podatkowego, prześledzenie form wspierania, a także opodatkowania MŚP w Polsce wydaje się przedsięwzięciem interesującym. Tym bardziej, że obecnie obowiązujący system podatkowy jest powszechnie krytykowany przez ekonomistów, przedsiębiorców, ale również prawników, polityków i samych podatników. Celem pracy jest zbadanie, przeanalizowanie i ocena możliwości pomocy małym i średnim przedsiębiorcom ze strony państwa i Unii Europejskiej oraz przedstawienie aktualnie obowiązujących zasad opodatkowania małych i średnich przedsiębiorstw. Omówiono funkcję, jaką powinien spełniać podatek, jego elementy oraz czynniki kształtujące system podatkowy. Przedstawiono kryteria klasyfikacji przedsiębiorstw, ich znaczenie w rozwoju gospodarczym kraju, pomoc jaką mogą uzyskać ze strony różnych instytucji finansowych, a także podatkowe instrumenty popierania tego rodzaju przedsiębiorstw. Opisano obowiązujące metody opodatkowania dochodów małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce ze szczególnym naciskiem na dostosowanie form opodatkowania do możliwości kadrowych i finansowych małych i średnich firm. Dokonano porównania przedstawionych form opodatkowania a także oceny obecnego systemu podatkowego w Polsce oraz zaproponowano kierunki zmian.
The main problems of taxing and supporting small and medium businesses in Poland
Keywords: podatki; system podatkowy; MŚP; formy opodatkowania podatkiem dochodowym; podatek dochodowy; przedsiębiorstwo; finanse