Franchising jako możliwość rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce - Walkiewicz Monika (My University, 2001)
Praca ma na celu przedstawienie zalet i efektywności systemów franchisingowych oraz korzyści płynących z ich zastosowania, a także perspektyw rozwoju w Polsce oraz ukazanie franchisingu jako szansy rozwoju dla małych i średnich przedsiębiorstw. Przedstawiono genezę franchisingu, istotę oraz rodzaje, a także jego zalety i wady oraz aspekty prawne, omówiono również rynek franchisingowy na świecie i w Polsce. Zaprezentowano pojęcie małej (średniej) firmy, znacznie sektora MSP dla gospodarki, zagadnienia związane z sytuacją tego sektora w Polsce oraz przedstawiono szansy i możliwości, jakie oferuje system franchisingowy. Przedstawiono trzy firmy działające na zasadzie franchisingu - Drogerie Natura, „Pożegnanie z Afryką” oraz REMA 1000. Przedstawiono wyniki przeprowadzonych badań ankietowych, których celem było zbadanie motywów przystępowania do systemów franchisingowych oraz stopień zadowolenia franchisobiorców.
Keywords: franchising; MŚP; rynek franchisingowy; rozwój MŚP; zadowolenie franchisobiorców; franchising w Polsce; rodzaje franchisingu