Jaki, AndrzejKantor, Edyta2014-02-252014-02-252011-07-30http://hdl.handle.net/11199/6354Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie teoretycznych i praktycznych aspektów związanych z istotą, wdrażaniem oraz funkcjonowaniem systemu HACCP w wybranym przedsiębiorstwie. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Warstwa teoretyczna obejmuje pierwszy i drugi rozdział. Opracowana została na podstawie studiów literatury z zakresu problematyki zarządzania jakością, bezpieczeństwa żywności. W rozdziale I ukazano jakość jako czynnik konkurowania na rynku. Skupiono się na genezie systemu jakości, jej zarządzaniu oraz przedstawiono wiodących prekursorów zarządzania jakością. W kolejnym, II rozdziale, przedstawiono genezę, istotę i cechy systemu HACCP. Ukazano korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania tego systemu. Rozdział III ma charakter empiryczny. Prezentuje zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w wybranym przedsiębiorstwie. Funkcjonujący w przedsiębiorstwie system HACCP umożliwił dalszy rozwój jakościowy przedsiębiorstwa „Owoc”. Dał możliwość wdrożenia nowych systemów jakości. Ułatwił pozyskanie nowych kontrahentów i rynków zbytu.pllicencja niewyłącznasystem HACCPprzedsiębiorstwozarządzanie jakościąbezpieczeństwo żywnościkonkurencja na rynkuzdrowa żywnośćZarządzanie bezpieczeństwem żywności w oparciu o system HACCPFood safety management based on HACCP systembachelorThesis2014-02-25