Rola swapów w finansowaniu działalności przedsiębiorstwa - Korab Elżbieta (My University, 2001)
Zmienność warunków rynkowych powoduje, że decyzje finansowe podmiotów gospodarczych wiążą się z mniejszą lub większą ekspozycją na ryzyko. Jest to właśnie jeden z głównych powodów, dla którego osoby odpowiedzialne w firmie za problematykę zarządzania ryzykiem finansowym wykazują szczególne zainteresowanie analizą transakcji zabezpieczających. W głównej mierze wynika to z ciągłego wzrostu zapotrzebowania firm na obce źródła finansowania i stosunkowo dużej wartości transakcji przez nie zawieranych. Potrzeba zawierania transakcji zabezpieczających, jak też konstruowania strategii zabezpieczających pozycję przedsiębiorstwa, spowodowana jest przede wszystkim tym, że nawet stosunkowo niewielkie wahania w poziomie kursów walutowych czy stóp procentowych mogą zagrozić zdolności do bieżącego regulowania zobowiązań firmy. Rosnące zainteresowanie zarządzających problematyką transakcji zabezpieczających można zauważyć zarówno wśród dużych, jak i średnich firm, o czym wyraźnie świadczy wzrost obrotów tymi instrumentami na rynku międzybankowym. Wśród szerokiej gamy transakcji ograniczających ekspozycję przedsiębiorstwa na ryzyko finansowe należy wyróżnić bardzo popularną w ostatnich latach transakcję swapu finansowego, która będzie przedmiotem rozważań niniejszej pracy. Obecnie można wyróżnić wiele rodzajów tego typu transakcji, jednak szczegółowej analizie zostanie poddany głównie swap procentowy. Autorka niniejszej pracy prezentuje podstawowe rodzaje swapów finansowych, ich konstrukcji i zastosowaniu. Ukazuje główne motywy zawierania transakcji swapowych i korzyści może osiągnąć firma korzystając z tego instrumentu. Celem niniejszej pracy jest wykazanie zalet transakcji swapu procentowego i porównanie go z innymi strategiami zabezpieczającymi w różnych środowiskach stóp procentowych.
Keywords: kontrakt SWAP; swapy walutowe; swapy procentowe; finanse; zarządzanie ryzykiem walutowym; zarządzanie ryzykiem stopy procentowej; strategie opcyjne; finansowanie działalności przedsiębiorstw