Strategia rozwoju Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa - Gomółka Paulina (My University, 2007)
Sadownictwo polskie cechuje w ostatnim czasie bardzo szybki rozwój. Jednak wysoka podaż owoców przyczyniła się w konsekwencji do obniżenia opłacalności produkcji sadowniczej. Dlatego obecna sytuacja wymusza produkcję najwyższej jakości i poszukiwanych przez konsumentów odmian, jak również stosowanie skutecznych narzędzi marketingowych i odpowiednich strategii w zarządzaniu. Do realizacji tych dążeń przez przedsiębiorstwo niezbędne jest sformułowanie strategii rozwoju, która umożliwi realizację misji i wytyczonych celów. Strategia rozwoju natomiast musi się opierać na przeprowadzonej analizie strategicznej firmy, która wskaże przyszłe kierunki rozwoju. Celem niniejszej pracy jest dokonanie głębokiej analizy Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Brzeznej we wszystkich możliwych aspektach, co pozwoli na wytyczenie drogi przyszłego rozwoju firmy uwzględniając sytuację wewnętrzną i otocznie, w którym działa firma. Analiza dokonano za pomocą szeregu technik służących temu celowi, czyli metodami analizy mikrootoczenia i makrootoczenia firmy.
Development strategy of Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa
Keywords: rozwój przedsiębiorstwa; zarządzanie strategiczne; analiza strategiczna; potencjał strategiczny przedsiębiorstwa; analiza mikrootoczenia; analiza makrootoczenia