Analiza mechanizmu funkcjonowania procesu oraz zmian w nim zachodzących na przykładzie procesu marketingu i ofertowania w Wytwórni Konstrukcji Stalowych w Grybowie - Pampuch, Joanna (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie procesu ofertowania i zawierania umów w Wytwórni Konstrukcji Stalowych w Grybowie. Od czasów powojennych niezmiennie zajmowała się ona wytwarzaniem stalowych konstrukcji mostowych. W ostatnim okresie, w wyniku zmian zachodzących w naszym kraju, Wytwórnia podlegała różnym transformacjom. Ostatnim z nich było przejście z przedsiębiorstwa państwowego do przedsiębiorstwa zorientowanego procesowo. Rozdział pierwszy pracy zawiera definicje i klasyfikacje procesów, jakie zachodzą w przedsiębiorstwie gdzie zarządzanie skoncentrowane jest na procesach. Przedstawione zostało funkcjonowanie procesów w systemie jak również fazy rozwoju organizacji procesowej, jak wygląda wdrażanie tego systemu. Pokazano również, co przedsiębiorstwa zyskały na takim podejściu. W kolejnym, drugim rozdziale, przedstawiono rynek konstrukcji stalowych w Polsce, jakie zmiany zaszły na nim w latach 2004-2010, jaka jest jego rentowność, wielkość produkcji i jak kształtuje się eksport i import konstrukcji. Trzeci rozdział nawiązuje do historii Wytwórni Konstrukcji Stalowych, pokazuje jej dokonania. Zapoznaje nas również z polityka zarządzania i procedurą ofertowania i zawierania umów w firmie. Przedstawiono również w sposób dogłębny proces ofertowania i zawierania umów w Wytwórni.
Analysis of the functioning mechanism process and changes within the process based on marketing and offering process in Wytwórnia Konstrukcji Stalowych in Grybów
Keywords: proces; przedsiębiorstwo procesowe; zarządzanie; procesowe podejście do zarządzania