Analiza realizacji komunalnych inwestycji gminy Szczucin - Szypuła, Dorota (My University, 2012)
Celem pracy jest ocena działalności inwestycyjnej gminy Szczucin, przy uwzględnieniu uwarunkowań ekonomiczno-społecznych tej gminy. Realizacja tego celu zawarta jest w czterech rozdziałach. W pierwszym rozdziale przedstawiono istotę i zakres działania samorządu terytorialnego, zawarte są podstawowe pojęcia gminy, jej zadania i cele funkcjonowania, opisano specyfikę nieruchomości komunalnych. Drugi rozdział ukazuje proces inwestycyjny, podstawowe pojęcie inwestycji, kierunki, podział, specyfikę i strukturę inwestycji. W następnym rozdziale badaną gminę zaprezentowano w aspekcie ekonomiczno-społecznym, ze szczególnym uwzględnieniem dochodów i wydatków budżetu. Rozdział IV to opis i analiza procesu inwestycyjnego i efektów działalności inwestycyjnej gminy. W pracy została wykorzystana literatura przedmiotu. Materiały źródłowe do napisania pracy zostały udostępnione przez Urząd Gminy w Szczucinie.
Analysis of municipal investment execution in Szczucin municipality
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; inwestycje; inwestycje gminne; finansowanie inwestycji w gminie