Zaburzenia odżywiania a poczucie sensu życia - Gąsiorowska, Anna (My University, 2012)
Niniejsza praca miała na celu określenie powiązań pomiędzy zaburzeniami odżywiania, a poczuciem sensu życia. W części teoretycznej przedstawiono aktualny stan badań nad anoreksją i bulimią oraz podjęto próbę określenia kategorii sensu życia z punktu widzenia filozoficzno-psychologicznego. W części badawczej dokonano analizy ilościowej i jakościowej poczucia sensu życia kobiet z anoreksją lub/i bulimią oraz zestawiono te wyniki z grupą kontrolną. W hipotezie zakładano, że istnieje powiązanie między zaburzeniami odżywiania, a poczuciem sensu życia. Dodatkowo przyjęto, iż osoby z zaburzeniami odżywiania mają obniżone poczucie sensu życia, ponieważ: a) przesuwają cele z prawdziwych na fałszywe, b) nie potrafią afirmować życia, c) mają zaniżoną ocenę życia i samych siebie, d) rezygnują (świadomie lub nie) z wolności oraz uciekają od odpowiedzialności, e) mają ambiwalentny stosunek do śmierci i samobójstwa. Uzyskane rezultaty potwierdziły hipotezę. Dodatkowo pozwoliły w badanej grupie wyłonić cztery różne rodzaje funkcjonowania i stosunku do kategorii sensu życia (zagubiona nastolatka, fanatyczka z Pro-Ana, ambitna perfekcjonistka oraz wyimaginowana lub nie ofiara), które z kwestii odżywiania uczyniły rytuał, akt kontemplacji czy obiekt poszukiwań, zastępując tym prawdziwe cele i wartości.

The purpose of this master’s thesis was to show a relationship between eating disorders and an individual’s sense of meaning in life. The current state of research on anorexia and bulimia was shown in the theoretical part of this thesis. It was also attempted to show a classification of self-esteem types from a philosophical and psychological point of view. In the research part quantitative and qualitative analysis of sense of meaning in life of women with anorexia and/or bulimia was presented and compared to a control group. In the hypothesis it was speculated that there is a connection between eating disorders and a sense of meaning in life because: a) they shift goals from real to imaginary b) they cannot affirm life c) they have a lower assessment of their own life and of themselves d) they resign their freedom (willingly or not) and escape from responsibility e) they have an ambivalent attitude towards death and suicide The hypothesis was confirmed by the research results. Additionally, it allowed in the sample group to isolate four distinct types of self-esteem (lost teenager, fanatic from Pro-Ana, ambitious perfectionist and imagined or real victim) which from a process of eating created a ritual, and of contemplation or a subject of research substituting real life goals and values.
Eating disorders and a sense of meaning in life
Keywords: anoreksja; bulimia; sens życia; psychologia