Analiza korzyści i kosztów związanych z wydzieleniem wsi z granic miasta na przykładzie osiedla Kosarzyska - Kożuch, Bernadeta (My University, 2019)
Niniejsze opracowanie obejmuje zespół zagadnień związanych z tworzeniem jednostek pomocniczych gminy oraz udziałem społeczeństwa i władz lokalnych w tym procesie. W pracy opisano losy inicjatywy społecznej, zmierzającej do utworzenia wsi na terenie osiedla Kosarzyska, która mimo dużego poparcia na początku, nie doszła do skutku. Głównym celem pracy jest ocena korzyści i kosztów wynikających z utworzenia wsi oraz poznanie przyczyn, które nie pozwoliły na zakończenie inicjatywy sukcesem. Cele szczegółowe mają doprowadzić autorkę do poznania opinii oraz stopnia zaangażowania mieszkańców i władz lokalnych w ten proces. Do realizacji celu, którym jest znalezienie odpowiedzi na powyższe pytania oraz określenia stopnia występujących zależności, wykorzystano następujące metody badawcze: studia literatury fachowej, w tym aktów prawnych i orzeczeń sądowych; analizę informacji pozyskanych ze źródeł instytucji państwowych; wywiad bezpośredni, analizę przyczynowo-skutkową oraz ankietę. Weryfikację hipotez badawczych przeprowadzono w oparciu o narzędzia analizy statystycznej, wykorzystując następujące testy i współczynniki: współczynnik korelacji Rho Spearmana, test Ch-2 i współczynnik V Cramera, test U Manna-Whitneya oraz podstawowe miary opisowe. Natomiast do wizualizacji danych wykorzystano wykresy: kołowy, słupkowy i pudełkowy Box-Plot.

The presented thesis includes group of question related to the creation of subsidiary unit of gmina and participation of society and local government in this process. It describes the example of social initiatives, which aim was the creation of village in the area of housing estate Kosarzyska. This initiative gained big support at the beginning but finally did not materialise. The main aim of the thesis is to estimate the costs and benefits from creation of village and to identify the reasons which prevented that prevented the successful completion of the initiative. The other goals of the thesis are to know the opinion and degree of engagement of inhabitants and the local government in this process. The methods used in the work are: the study of professional literatures, legal acts, judicial judgements and official bodies’ sources; cause and effect analysis, direct interview and questionnaire. To verify the hypothesis the methods of statistical analysis were used, such as Rho Spearman ratios of correlation, test Ch-2 and V Cramera ratio, test U Manna-Whitneya and basic descriptive measures.
The analysis of benefits and costs related to the separating the village from the city boundaries on the example of Kosarzyska
Praca zastrzeżona przez autora
Keywords: zarządzanie publiczne; jednostki pomocnicze; demokracja bezpośrednia; partycypacja społeczna; public management; subsidiary units; democracy of direct; social participation