Struktura dochodów budżetowych jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Stary Sącz w latach 2009 - 2012 - Pawlik, Sylwia (My University, 2014)
Ogólnym celem pracy jest przedstawienie stopnia zasilenia dochodów budżetowych gminy Stary Sącz w latach 2009 - 2012 przez podatki i opłaty lokalne, jak również subwencje ogólne i dotacje celowe wypłacane z budżetu państwa oraz ocena stopnia finansowania budżetu gminy przez daniny publiczne. Do analizy wyżej wymienionego zagadnienia posłużyły sprawozdania finansowe z wykonania budżetu gminy Stary Sącz w latach 2009 – 2012. Zebrane w pracy wnioski pozwoliły potwierdzić, że wpływy z podatków i opłat samorządowych, subwencji ogólnej oraz dotacji celowej, w badanym okresie czasu stanowią istotne źródło finansowania. Podsumowując największy udział w dochodach własnych ma, wśród poszczególnych podatków i opłat - podatek od nieruchomości, który na przestrzeni lat wykazywał przewagę nad innymi świadczeniami. Znaczny wpływ ma również udział podatku dochodowego od osób fizycznych, natomiast wśród opłat jest to zezwolenie na sprzedaż alkoholu. Środki pieniężne pozyskane z budżetu państwa w postaci subwencji ogólnej, na przestrzeni analizowanych lat wykazywały tendencję wzrostową, a wypłacane dotacje celowe również w znacznym stopniu zasiliły budżet gminy Stary Sącz.

The general aim of the thesis is to show to what extent in Stary Sacz district in the years 2009-2012 own resource is supplied by taxes and local charges, as well as subsidies and grants paid from the state budget and assessment financing of the budget district by the public charges. The reports of the budget implementation of Stary Sacz district in the years 2009-2012 were used to analyze the above problem. Gathered conclusions allowed to confirm that revenues from tax and municipal charges, subsidies and grants in the studied period are a vital source of funding. Summarizing, among particular taxes and charges property tax, which over the years had a relative advantage over other benefits. also the income tax from a physical person has the biggest own revenue share, whereas among charges it is the permit for selling alcohol. Cash and cash equivalents obtained from the state budget in the form of general subsidies, over the years analyzed showed a growing trend, subsidies paid also significantly supplied budget in Stary Sącz district.
Stary Sącz district in the years 2009 - 2012 as a case study of the budget revenue structure of the local government unit
Keywords: samorząd terytorialny; budżet; podatki lokalne; opłaty lokalne; dotacje; local government; budget; local taxes; local charges; grants; sprawozdania z wykonania budżetu; reports of budget implementation