Sekurytyzacja a kryzys na rynku pożyczek hipotecznych - Piwowar, Piotr (My University, 2010)
Niniejsza praca to próba przedstawienia wciąż dość nowatorskiej na polskim rynku kapitałowym, choć już od lat stosowanej na świecie, metody zwanej sekurytyzacją, w połączeniu z szeroko pojętymi kredytami hipotecznymi i zabezpieczeniem przed ryzykiem, które wiąże się z tymi pożyczkami. Wśród kilku rodzajów sekurytyzacji w niniejszej pracy wyszczególniona zostanie sekurytyzacja syntetyczna, która wykorzystywać będzie instrumenty pochodne i tak w naturalny sposób łączyć się będzie ona z kredytami hipotecznymi i zabezpieczeniem przed ryzykiem inwestycyjnym. W pierwszej części niniejszej pracy najpierw nakreślony został ogólny rys historyczny samej sekurytyzacji, przedstawieni jej uczestnicy i kolejne etapy, poruszony został temat jej dobrych i złych stron, aż wreszcie odniesiona została ona do polskich realiów. W części drugiej omówione zostały kolejne rodzaje pożyczek hipotecznych, ich konstrukcje, konsekwencje ich stosowania dla rynków kapitałowych, ryzyko i jego kontrolowanie, a wśród nich omówione zostały obligacje zabezpieczone kredytami hipotecznymi (Mortgage Backed Securities – MBS), które w latach ubiegłych stanowiły większość papierów wartościowych wyemitowanych w oparciu o aktywa (Asset Backed Securities – ABS), a wszystko to w kontekście kryzysu na rynku kredytów hipotecznych, którego jednym z wielu przyczyn pośrednio była sama sekurytyzacja.
Securitisation in the face of the crisis of the mortgage loans market
Keywords: rynek kapitałowy; sekurytyzacja; instrumenty pochodne; obligacje; pożyczka hipoteczna