Organizacja stanowisk pracy z uwzględnieniem czynników niebezpiecznych i zagrożeń dla zdrowia i życia na przykładzie oczyszczalni ścieków w gminie Pleśna - Złotnik, Waldemar (My University, 2012)
Celem niniejszego opracowania jest ocena organizacji stanowisk pracy w oczyszczalniach ścieków na przykładzie Oczyszczalni Ścieków w Gminie Pleśna. Omówiono tu najistotniejsze działania mające na celu zapewnienie bezpiecznego wykonywania obowiązków przez pracowników w różnych warunkach pracy. Praca składa się z sześciu rozdziałów, zrealizowanych w oparciu o dostępną literaturę, dane źródłowe firmy oraz w oparciu o własne doświadczenie lub zlecone analizy. Szczególną uwagę zwrócono na omówienie najbardziej istotnych zagadnień dotyczących prawidłowego funkcjonowania oczyszczalni ścieków z naciskiem na prawidłowe zabezpieczenie warunków pracy i przestrzegania zasad bhp przez pracodawcę i pracowników. W rozdziałach pierwszym i drugim, mających charakter wprowadzający, omówiono obowiązki i uprawnienia pracodawcy i pracowników w zakresie bhp, organizację służb bhp, wyszczególniono sposoby organizacji stanowisk pracy w oczyszczalniach ścieków pracujących w różnych technologiach, z wykorzystaniem różnych maszyn i urządzeń. Rozdział trzeci opisuje pokrótce historię powstania oczyszczalni ścieków w Gminie Pleśna, obszar gminy objęty budową sieci kanalizacyjnej, omawia stosowaną technologię oczyszczania ścieków w opisanym obiekcie. W rozdziale czwartym zajmuję się wyszczególnieniem konkretnych zagrożeń występujących w oczyszczalni ścieków w Gminie Pleśna oraz opisuję opracowane działania, niezbędne do podjęcia w razie wystąpienia zagrożeń. Kolejny i ostatni rozdział szósty ocenia stan BHP w badanej oczyszczalni oraz wskazuje na konieczność ciągłego dostosowania i opracowania ulepszonych metod pracy pozwalających na eliminowanie zagrożeń dla zdrowia i życia pracowników na poszczególnych stanowiskach pracy .
Workplace organization with regard to dangerous factors and health and life hazards as exemplified by sewage treatment plant in Pleśna commune
Keywords: BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); organizacja pracy; oczyszczalnie ścieków; szkodliwe warunki pracy