Projektowanie strategii marketingowej Grupy Polskie Składy Budowlane z siedzibą w Wełeczu - Gębala, Grzegorz (My University, 2011)
W niniejszej pracy postarano się zaprezentować najważniejsze zagadnienia związane ze strategią marketingową, takie jak definicje związane z marketingiem, elementy marketingu – mix. Podjęto próbę oceny wdrożonej strategii na podstawie badanego przedsiębiorstwa jakim jest Grupa Polskie Składy Budowlane. Temat strategii marketingowej Grupy PSB był od początku powstania traktowany przez założycieli bardzo poważnie. Przedsiębiorstwo na przestrzeni kilkunastu lat rozrastało się dynamicznie, pochłaniając coraz większą część rynku. Odpowiednia polityka marketingowa oraz personalna pozwoliła rozwinąć skrzydła i z firmy mającej początkowo znikomy udział w rynku budowlanym stała się potentatem w tej dziedzinie. Grupa jak każde przedsiębiorstwo miała oczywiście swoje wzloty i upadki, co trwa po dzień dzisiejszy. W pracy postarano się przeanalizować pozytywne aspekty jak i negatywne wybory dokonywane przez włodarzy przedsiębiorstwa na przestrzeni 12 lat istnienia. Wywiady oraz badania ankietowe przeprowadzone w przedsiębiorstwie Grupa PSB, miały charakter informacyjny. Dzięki przeprowadzonemu wywiadowi uzyskano informacje na temat struktury organizacyjnej firmy oraz planach rozwojowych. Natomiast w ankiecie zostały zawarte pytania skierowane do konsumentów oraz ludzi nie mających większej styczności z Grupą, co pozwoliło ocenić skuteczność działań marketingowych. Jeśli chodzi o dane finansowe oraz statystyczne uzyskano je za pomocą prezesa firmy Dachdek Sp. z o.o., który posiadał niezbędne materiały.
Designing marketing strategy based on Grupa Polskie Składy Budowlane located in Welecz
Keywords: marketing; strategia marketingowa; zarządzanie marketingiem; marketing – mix; Grupa Polskie Składy Budowlane