Amortyzacja podatkowa środków trwałych w przedsiębiorstwie - Waśko, Natalia (My University, 2013)
Przedmiotem niniejszej pracy jest problematyka amortyzacji podatkowej środków trwałych. Analizie poddane zostało przedsiębiorstwo posiadające status małego podatnika, specjalizujące się nie tylko w produkcji wyrobów z tworzyw sztucznych ale również w dziedzinie obróbki metali. Szczególną uwagę zwrócono na rozliczanie amortyzacji poszczególnych środków trwałych oraz najczęstsze problemy jakie napotykają przedsiębiorcy w omawianej kwestii, ponieważ wybór optymalnej metody amortyzacji jest jednym z ważniejszych elementów planowania podatkowego. Mimo tego, iż przepisy umożliwiają podatnikom kształtowanie wysokości niniejszych odpisów amortyzacyjnych stanowiących koszt firmy, błędna decyzja podatnika może spowodować powstanie zaległości podatkowych i obowiązek naliczania odsetek za zwłokę. Dlatego tak ważna jest poprawna metodologia i znajomość zasad dokonywania amortyzacji w swojej firmie. Natomiast ustalenie która z metod amortyzacji będzie najkorzystniejsza dla podatnika, zależy przede wszystkim od jego konkretnej sytuacji finansowej. Z kolei wybór odpowiedniego rodzaju finansowania nabycia środków trwałych zależy od takich czynników jak: tempo i korzyści podatkowe jakie firma zamierza osiągnąć realizując daną inwestycję.

The subject of this case study is fixed assets tax depreciation issue and small company with the status of the taxpayer is a subject of this analysis, specialized not only in the production of plastic products but also in the metal processing field. Particular attention was paid to the accounting depreciation of individual assets and the most common problems faced by entrepreneurs regarding this issue, because optimal method of depreciation choice is one of the most important elements of tax planning. Despite the fact that the regulations allow taxpayers to do such a write-downs which are company expenses, result of the wrong decision may cause tax arrears and obligation to charge late payments interest. Therefore, correct methodology and knowledge of the depreciation principles at their company are so important. However, to determine which depreciation method will be most advantageous to the taxpayer depends primarily on the specific financial situation. The selection of the right kind of financing the acquisition of fixed assets depends on factors such as pace and tax benefits that the company intends to achieve when developing the investment.
Tax depreciation of fixed assets in the enterprise
Keywords: amortyzacja; środki trwałe; leasing; ustawy podatkowe; małe przedsiębiorstwo; KPiR; depreciation; fixed assets; leasing; tax law; small business; KPiR