Uwarunkowania i zasady funkcjonowania organizacji użyteczności publicznej na przykładzie Związku Ochotniczych Straży Pożarnych - Brzyk Krystyna (My University, 2007)
Ustawa o działalności pożytku publicznego i wolontariacie z 2003 roku wprowadziła pojęcie organizacji pożytku publicznego w odniesieniu do organizacji, które prowadzą działalność społecznie użyteczną w sferze zadań publicznych określonych w tej ustawie. Coraz popularniejsza staje się jeszcze inna, międzynarodowa nazwa określająca organizację pozarządową: NGO, będąca skrótem angielskiego non-governmental organization (w odniesieniu do ogółu organizacji: NGOs). W Polsce podstawowymi formami prawnymi prowadzenia działalności społecznej są stowarzyszenia i fundacje. Celem niniejszej pracy jest prezentacja funkcjonowania stowarzyszenia prowadzącego działalność gospodarczą, jego zasad organizacyjnych i zakresu ewidencji księgowej. Kolejnym celem jest przedstawienie i przybliżenie zmian w systemie organizacji struktur związku, i ich wpływu na dalszą działalność organizacji.
Conditions and principles governing the public utility organizations on the example of the Volunteer Firefighters Union
Keywords: stowarzyszenia; fundacje; instytucje pożytku publicznego; ustawa o stowarzyszeniach i fundacjach; Związek Ochotniczych Straży Pożarnych; zasady finansowania Związku OSP