Samodzielność finansowa jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Stary Sącz w latach 2003 - 2005 - Kaliciecka Marta (My University, 2007)
Przemiany ustrojowe w ostatnim piętnastoleciu mimo, ze spowodowały większą swobodę w decydowaniu o wyborze drogi rozwoju jednostek samorządu terytorialnego doprowadziły również do uzależnienia od warunków otoczenia i mechanizmów gospodarki. Celem niniejszej pracy jest próba określenia poziomu samodzielności w obszarze finansowym gminy zarówno w aspekcie dochodowym jak i wydatkowym. Autorka chce również uwidocznić jak w praktyce ograniczana jest ta samodzielność przez państwo różnymi sposobami i metodami, w coraz to większym stopniu. Na zakres samodzielności gminy wpływają również warunki w jakich ona funkcjonuje. W pracy autorka dowodzi, że państwo za pomocą stosownych ustaw w zakresie podziału dochodów i zadań w sposób pośredni lub bezpośredni oddziałuje na gospodarkę terenową i przez to ogranicza jej samodzielność i swobodę w działaniu.
Financial Autonomy of Local Government: Stary Sacz Commune Case Study
Keywords: samorząd terytorialny; struktura administracji publicznej; ograniczenia polityki finansowej gmin; źródła dochodów samorządów lokalnych; fundusze unijne; budżety samorządów lokalnych; struktury dochodów i wydatków; gmina Stary Sącz