Specyfika działań marketingowych na rynku tanich linii lotniczych w Polsce w latach 2003 - 2008 - Szewczyk, Kinga (My University, 2009)
Głównym celem pracy jest przedstawienie specyfiki działań marketingowych na wybranym rynku oraz próba ich analizy na rynku tanich linii lotniczych w Polsce. Przedmiotem badań jest ocena wpływu działań marketingowych na sposób postrzegania tanich linii lotniczych przez studentów i w jakim stopniu są dla nich niezbędnym środkiem lokomocji. Zasadniczy problem badań własnych zawiera się w pytaniu: Czy działania marketingowe tanich linii lotniczych mają znaczenie dla klientów ? Autor posiłkując się opracowanym kwestionariuszem ankietowym zbadał opinie klientów w zakresie postrzegania przez nich działań marketingowych tanich linii lotniczych. W wyniku badań mających również na celu rozpoznanie potrzeb i oczekiwań klientów, autor zauważył, iż nie mają oni dostatecznej wiedzy na temat niektórych narzędzi promocyjnych, z których mogliby korzystać, np. programy lojalnościowe, oferty specjalne czy kupony. Autor zwrócił również uwagę, że personel nie ma dla klientów zbytniego znaczenia. Wywnioskował też, że konsumenci bardzo cenią sobie jakość obsługi, dlatego też odczuwają potrzebę takich czynników jak zmniejszenie limitu bagażu czy też polepszenie komfortu lotu.
Specificity of marketing operations on market of cheaps airlines in years 2003 - 2008
Keywords: marketing; przedsiębiorstwo usługowe; tanie linie lotnicze; Polska