Proces nabywania praw miejskich w Polsce na przykładzie miasta Wojnicz - Barnaś, Jacek (My University, 2009)
Tematem pracy jest proces nabywania praw miejskich w Polsce na przykładzie miasta Wojnicz. Celem jest ukazanie procedur obowiązujących w Polsce wszystkie te miejscowości, które chcą pozyskiwać prawa miejskie. Wymieniono korzyści i koszty jakie następują po nadaniu tych praw oraz kolejność postępowania w ich otrzymaniu. Praca zawiera trzy rozdziały. Pierwszy z nich poświęcony jest szczegółowemu omówieniu ustawy o samorządzie gminnym, ustawy o samorządzie powiatowym i ustawy o samorządzie wojewódzkim. Z każdej z wymienionych ustaw wybrano te artykuły, które odnosiły się bezpośrednio do organów prowadzących poszczególne samorządy, obowiązujących ich zasad oraz zadań do realizacji. Wyjaśniono również podstawowe pojęcia „gminy”, „powiatu” oraz „województwa”. Rozdział kolejny koncentruje się na gminie Wojnicz. Przedstawiony jest w nim rys historyczny dający początki miastu Wojnicz oraz jego okolicom, a także doskonałe warunki naturalne. Zaprezentowany jest plan zagospodarowania przestrzennego miasta oraz omówiona strategia rozwoju gminy, związana z nadaniem Wojniczowi praw miejskich. Trzeci rozdział objaśnia warunki, które pozwalają nabyć prawa miejskie, jak również wymienia korzyści i koszty dla miasta Wojnicz związane z ich nabyciem. Na końcu pracy umieszczony został aneks, w którym znajdują się dokumenty potwierdzające nabycie praw miejskich przez miasto Wojnicz.
Processes of Municipal Rights Assumption in Poland as Exemplified by the Town of Wojnicz
Keywords: podział administracyjny Polski; gmina; miasto