Wpływ stresu na wydajność pracy pracownika - Stańczyk, Aneta (My University, 2009)
Człowiek w pracy przeżywa różne napięcia emocjonalne, które wywołują zarówno zwiększoną chęć do jej wykonywania, jak i spadek zainteresowania jej procesem oraz rezultatami. Te różne napięcia, zarówno pozytywne, a także negatywne, wywołują u człowieka stres. Celem pracy jest ukazanie, jak duży wpływ ma stres na wydajność pracy pracownika oraz udowodnienie, że aby przedsiębiorca mógł zwiększyć zyski i swoją pozycję rynkową musi dbać o odpowiednią atmosferę pracy. Praca przedstawia pojęcie stresu, wydajności pracy oraz zależności jednego od drugiego przedstawione w aktualnych publikacjach. Podsumowaniem pracy są badania w formie ankiety przeprowadzone w jednej z podkrakowskich firm. Wszystkie zebrane dane zostały przedstawione w postaci tekstu, tabel oraz wykresów.
The Impact of Stress on Employees’ Job Efficiency
Keywords: stres; wydajność pracy; praca w stresie