Polityka inwestycyjna jako element strategii rozwoju przedsiębiorstwa na przykładzie Huty Szkła Gospodarczego "Wrześniak Glassworks" - Sikora Anna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest ustalenie wpływu i znaczenia stosowania odpowiedniej polityki inwestowania, w szczególności rzeczowego, na rozwój podmiotu gospodarczego na przykładzie Huty Szkła Gospodarczego. Cel ten osiąga autorka poprzez zastosowanie takich metod badawczych, jak: ocena firmy przy pomocy list kontrolnych, analizy wielkości i wartości oraz kierunków sprzedaży, ocena poziomu realizowanych inwestycji rzeczowych realizowanych poprzez badany podmiot. W pracy przedstawiono pojęcia i znaczenie zagadnień inwestowania rzeczowego oraz omówiono przesłanki i determinanty inwestowania ze źródłami finansowania inwestycji. Przedstawiono charakterystykę branży oraz badanej firmy oraz zaprezentowano diagnozę i prognozę rozwoju przedsiębiorstwa.
The politics of investment as element of startegy development based on the example of "Wrześniak Glassworks"
Keywords: działalność inwestycyjna; zdolność inwestycyjna przedsiębiorstwa; inwestycje rzeczowe; finansowanie inwestycji; rozwój przedsiębiorstwa