Organizacja i zarządzanie magazynem na przykładzie Sądeckiej Grupy Producentów Owoców i Warzyw "OLSAD" - Talar, Radosław (My University, 2009)
Celem pracy jest przeprowadzenie analizy usprawnień gospodarki materiałowej w Sądeckiej Grupie Producentów Owoców i Warzyw "OLSAD". Rozdział I zawiera teoretyczny opis systemu organizacji gospodarki materiałowej. Rozdział ten, w oparciu o literaturę, definiuje logistykę i zarządzanie logistyczne, rodzaje kanałów dystrybucyjnych uczestniczących podczas całego procesu dystrybucji, z uwzględnieniem pośredników oraz przedstawia pewne modele organizacji i funkcjonowania dystrybucji, systemy magazynowania i zasady organizacji gospodarki materiałowej. Rozdział II jest rozdziałem praktycznym dotyczącym konkretnego charakterystykę firmy oraz system magazynów. Rozdział ten oprócz opisu procesów związanych z magazynowaniem, zawiera analizę słabych i silnych stron przedsiębiorstwa. Zwrócono uwagę na pojawiające się problemy, które następnie przedstawiono na wykresie Ishikawy. Rozdział III jest również rozdziałem praktycznym. Przedstawiono wariant usprawnień, jak również uzasadnienie tego wariantu. Rozdział IV kończy niniejszą pracę. Zawiera on projekt usprawnienia gospodarki materiałowej. Autor przedstawił tutaj własną propozycję udoskonalenia systemu organizacji i zarządzania przedsiębiorstwa „OLSAD”.
Organization and management for example of "OLSAD"
Keywords: gospodarka materiałowa; magazynowanie; gospodarka magazynowa