Ocena rentowności portfela inwestycji w odniesieniu do branż z wykorzystaniem wskaźnika Sharpe'a - Kowalczyk Anika (My University, 2002)
Ocena rentowności portfela inwestycji jest dziedziną, która w okresie minionych 20 lat przeżyła gwałtowny rozwój. Obecnie proces oceny nie ogranicza się tylko do prostej kalkulacji stóp zwrotu, lecz wymaga bardziej szczegółowej analizy zwrotu, a także ryzyka oraz ich źródeł. Stało się tak za sprawą upowszechnienia się nowoczesnej teorii portfelowej. Warto dodać, iż 20 lat temu bardzo duża liczba instytucji w ogóle nie prowadziła oceny portfela inwestycji. Obecnie sytuacja na tyle uległa zmianie, iż w większości instytucji ocena wyników stanowi integralną część procesu decyzyjnego. Inwestorzy zarówno sami zarządzający własnymi portfelami, jak i ci, którzy opłacają jednego lub kilku profesjonalnych menedżerów finansowych, powinni umieć ocenić jakość posiadanych portfeli. Najprawdopodobniej, sprawni menedżerowie posiadają ostęp do informacji, które nie są dostępne publicznie. Informacje te zdobywają poprzez źródła prywatne lub przetwarzając ogólnie dostępne informacje za pomocą własnych technik analitycznych. Zatem wiedzą oni więcej niż przeciętny inwestor, co pozwala im odróżnić inwestycje opłacalne od nieopłacalnych. Ale jak zatem odróżnić tych menedżerów, którzy posiadają ponadprzeciętne umiejętności od tych, którym zaledwie sprzyja szczęście lub dzięki podejmowaniu wysokiego ryzyka osiągają wysokie stopy zwrotu? Celem pracy jest analiza metod oceny rentowności portfela inwestycji poparta wykorzystaniem jednego ze wskaźników w części praktycznej. Omówione metody pozwolą odróżnić dobrych fachowców od szczęściarzy i ryzykantów. Miary te są powszechnie stosowane na światowych rynkach kapitałowych.
Keywords: wskaźnik rentowności portfela inwestycji; wskaźnik Treynora; wskaźnik Sharpe’a; wskaźnik Jensen; papiery wartościowe; analiza atrybutowa portfela inwestycji; taktyczna alokacja aktywów; indeksy branżowe; ocena efektywności; ocena rentowności