Karty płatnicze na polskim rynku usług finansowych - Olszak, Magdalena (My University, 2009)
Celem pracy jest analiza rozwoju rynku kart płatniczych w Polsce. Mimo, iż instrumenty obrotu bezgotówkowego są bardzo popularne wciąż wiedza na ich temat jest znikoma. Niejednokrotnie zdarza się, że ludzie mylą zwykłe karty płatnicze z kartami kredytowymi co jest błędne. W poniższej pracy scharakteryzowano aktualną sytuację, jaka panuje na rynku kart płatniczych w Polsce, uwzględniając mocne i słabe strony tego sektora. Przeprowadzone analizy w pracy ukazują, jaki panuje trend na rynku kart płatniczych teraz i w najbliższej przyszłości. W pracy dokonano oceny dotychczasowego rozwoju rynku oraz przedstawiono dotychczasowy rozwój tego sektora w Polsce. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszej części znajduje się terminologia związana z pieniędzmi, historia pieniędzy oraz kart w Polsce, a także omówienie systemów kart płatniczych. Rozdział drugi zawierający charakterystykę kart płatniczych przedstawia nie tyko budowę środków płatniczych, ale i przedstawia dokładne funkcjonowanie kart, przybliża obecny podział instrumentów bezgotówkowych. W rozdziale trzecim zostały szczegółowo omówione zabezpieczenia stosowane na kartach płatniczych, wady i zalety wynikające z faktu posiadania karty oraz zagrożenia, jakie mogą wynikać z nieprawidłowego korzystania z pieniędzy zgromadzonych na karcie. W ostatnim rozdziale zawarto analizy porównawcze stanu rozwoju kart w Polsce. Omówiono trendy poszczególnych kart na rynku oraz ukazano jak dynamicznym procesom podlegają karty na przestrzeni kilku ostatnich lat. Przeprowadzono również badanie pokazujące jak te same karty płatnicze różnią się między sobą na tle wybranych banków w Polsce.
Payment cards in the financial market in Poland
Keywords: banki; karty płatnicze; Polska