Outplacement i rekonwersja zawodowa jako programy łagodzące skutki redukcji zatrudnienia na przykładzie TP S.A. - Bugara, Jolanta (My University, 2010)
Zmiany w strukturze zatrudnienia w okresie restrukturyzacji, prowadzą jednak do ograniczenia zasobów ludzkich w firmie. Proces ten nazywany derekrutacją zatrudniania. Programy pomocy pracownikom noszą nazwy: outplacement oraz rekonwersja zawodowa. Wdrożenie ich pozwala na ograniczenie między innymi: niezdrowej konkurencji, konfliktów, frustracji i zmniejszenia poczucia zagrożenia. W pracy posłużono się przykładem Telekomunikacji Polskiej S.A., która od dziesięciu lat nieustannie prowadzi proces restrukturyzacji firmy i zatrudnienia. Przez cały ten okres proces przebiega z dużym nasileniem. Działania te wynikają głównie z rosnącej konkurencji, uwolnienia rynku usług telekomunikacyjnych oraz systematycznym zmniejszaniem liczby klientów indywidualnych. Celem j pracy jest zbadanie, czy stosowane przez TP S.A. programy outplacement i rekonwersji zawodowej minimalizują skutki zwolnień w okresie restrukturyzacji firmy. Przy przeprowadzaniu badań zastosowano metodę ankietową. Badaniami objęto pracowników, którzy świadczyli pracę w lokalizacji Nowy Sącz, a którzy odeszli z firmy w latach 2007-2009. Dokonując oceny uzyskanych wyników badań można stwierdzić, że program outplacement jest dodatkową pomocą zwalnianym pracownikom w tym trudnym dla nich okresie, który zwiększa ich szansę na odnalezienie się w nowej sytuacji zawodowej. Z pewnością jest to pozytywny element całego procesu derekrutacji o czym świadczą opinie badanych osób. Wynika z tego, że program ten spełnia w TP S.A. swoją podstawową rolę, jaką jest minimalizacja skutków restrukturyzacji zatrudniania. Analizując wyniki uzyskane w zakresie rekonwersji zawodowej stwierdzam, że tylko proces przekwalifikowania zawodowego został pozytywnie oceniony przez większość ankietowanych.
Professional outplacement and reconversion programs as mitigating the effects of job cuts as an example of TP S.A.
Keywords: restrukturyzacja; outplacement; kwalifikacje zawodowe; adaptacja zawodowa