Psychologiczne uwarunkowania sukcesu w kierowaniu firmą - Gondek Joanna (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie psychologicznych uwarunkowań sukcesu w kierowaniu firmą. Przedstawiono zagadnienia teoretyczne związane z procesem kierowania oraz powiązania procesu kierowania z psychologią zarządzania. Opisano przemiany roli polskich dyrektorów oraz zmiany w postawach kadry kierowniczej w wyniku transformacji ustrojowej w Polsce po 1989 roku. Dokonano analizy kategorii pojęciowych: sukces, kariera, NLP i samowiedza w interpretacji psychologicznej. Przedstawiono umiejętności oraz cechy osobowościowe przydatne każdemu menedżerowi w kierowaniu firmą. Metodą badawczą wykorzystaną podczas badań była ankieta przeprowadzona w firmie „Optimus S.A.”
Keywords: kierowanie; psychologia zarządzania; transformacja ustrojowa; euromenadżer; sukces; NLP