Rola procesu rekrutacji i selekcji w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie Invest Banku - Kosecka, Alina (My University, 2010)
Rekrutacja spełni swoje zadanie, gdy zapewni stały dopływ wykwalifikowanych kadr, dotrze do odpowiednich kandydatów i skłoni ich do przyjęcia oferty pracy. Głównym celem pracy jest przedstawienie procesu rekrutacji i selekcji jako jednej z podstawowych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi oraz jego znaczenia w organizacji, a akże ukazanie praktyk rekrutacji i selekcji stosowanych w Invest Banku S.A. i ich ocena przez pracowników. Myślą przewodnią jest próba udowodnienie, że skuteczna rekrutacja i selekcja pozwala na pozyskanie pracowników spełniających potrzeby i wymagania organizacji oraz że prawidłowa realizacja procesów rekrutacji i selekcji ma wpływ na wzrost konkurencyjności organizacji. W pracy przyjęto następującą hipotezę badawczą: starannie przeprowadzony proces rekrutacji i selekcji skutkuje pozyskaniem pracowników najlepiej spełniających potrzeby i wymagania organizacji, przyczyniając się do wzrostu jej konkurencyjności. W pracy zostały wykorzystane zarówno badania wtórne, jak i pierwotne. Badania wtórne polegały na przejrzeniu i analizie danych już istniejących, a zawierających interesujące autora informacje w kontekście postawionych hipotez badawczych. Do badań pierwotnych wykorzystano ankietę przeprowadzoną wśród 30 pracowników Invest Banku S.A. Podsumowując można stwierdzić, że proces rekrutacji i selekcji przeprowadzany przez Invest Bank S.A. jest skuteczny. Pozyskani pracownicy spełniają potrzeby organizacji. Bank stawia na młodych, zdolnych i wykształconych ludzi, którzy mogą rozpocząć w Banku swoją pracę zawodową i dalej się rozwijać. Bank zapewnia wszystkim nowym pracownikom adaptacje zawodową oraz szereg szkoleń, które podnoszą ich kwalifikacje zawodowe, co pozytywnie wpływa na rozwój całej organizacji.
The role of the recruitment and selection process in human resources management. Case of Invest Bank S.A.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja pracowników; selekcja personalna; banki; zatrudnienie