Prawna i socjalna pomoc Państwa Polskiego dla uchodźców w opini społeczeństwa polskiego - Kułakowska - Kłak Agnieszka (My University, 2004)
Celem pracy jest analiza prawnej i socjalnej pomocy Państwa Polskiego dla uchodźców w opinii społeczeństwa polskiego. Przedstawiono akty prawne regulujące zagadnienia uchodźstwa oraz obecną charakterystykę zjawiska na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji w Europie. Opisano proces dostosowywania prawa polskiego oraz rolę instytucji powołanych do organizacji i nadzoru pomocy udzielanej uchodźcom. Ujęto charakterystykę zjawiska uchodźstwa w Polsce oraz przedstawiono instytucje związane z przeprowadzaniem procedury uchodźczej. Dokonano analizy aktów prawa polskiego, które związane są z przyjmowaniem i pomocą osobom ubiegającym się o status uchodźcy i uznanym uchodźcom. Przedstawiono procedurę związaną z postępowaniem o nadanie statusu uchodźcy oraz rolę poszczególnych organów administracji rządowej. Zaprezentowano problematykę związaną z pomocą socjalną udzielaną osobom ubiegającym się o nadanie statusu uchodźcy oraz osobom uznanym za uchodźców. Omówiono akty prawne związane z tą dziedziną oraz przedstawiono rozwiązania Rządu Polskiego w kwestii opieki nad uchodźcami. Zaprezentowano badania mające na celu określenie stanu wiedzy Polaków na temat zjawiska uchodźstwa w Polsce oraz odczuć i opinii co do systemu pomocy uchodźcom. .
Keywords: uchodźstwo; pomoc prawna; pomoc socjalna; status uchodźcy; opieka nad uchodźcami; migracja azylowa; instytucje rządowe; instytucje pozarządowe