Promocja mikroprzedsiębiorstwa w mediach społecznościowych - Pasoń, Anna (My University, 2014)
Praca dotyczy promocji mikroprzedsiębiorstwa ”QSi Sport” w mediach społecznościowych, na portalach społecznościowych, blogu i kanale YouTube. Zawiera analizę SWOT/TOWS, dzięki której określono szanse, zagrożenia, mocne i słabe strony promowania małej firmy w Internecie. Kolejno została przeprowadzona analiza AHP (Analytic Hierarchy Process), dzięki której udało się wybrać najkorzystniejszą formę promocji. W wyniku przeprowadzonych badań została ustalona strategia działania dla firmy, która powinna koncentrować się na wykorzystaniu szans, jakie daje Internet i wzmacniać swoje mocne strony, jednocześnie nie zapominając o zagrożeniach. Promocja powinna być dobrze ukierunkowana oraz łączyć w sobie kampanię społeczną z kampanią w mediach społecznościowych. Firma poprzez budowanie nawyków, wpajanie, pokazywanie, że sport jest istotnym elementem naszego życia i poprawia zdecydowanie jego jakość gromadząc coraz to większą liczbę osób wokół swej działalności, jest w stanie osiągnąć sukces. Podsumowując, mikroprzedsiębiorstwo ma szanse, wykorzystując dostępne narzędzia w Internecie, wypromować się w ten sposób i zdobyć dodatkowych klientów oraz przekuć sukces medialny w finansowy.

This master work concerns promotion of small business “QSi Sport” in social media, on social networks, blog and YouTube channel. It includes SWOT/TOWS analysis, which allows to define strengths, weaknesses, opportunities and threats of promotion of small firms in Internet. AHP analysis (Analytic Hierarchy Process) has been carried in turn, it managed to choose arbitrated form of promotion. Strategy of operation has been established as a result of carried research for firm, which should be focused on utilization of opportunities that gives internet and intensifying companies sound parts, however not forgetting about threats. Promotion should be well aimed and connected with social campaign and campaign in social media. Firm through construction of habits, showing that, sport is important element of our life and significantly improves quality of our life, piling more number of people around its activity, it can succeed. Summing up, microenterprise has a chance, using available instruments in internet, take advantage, promote and gain additional clients and change media progress in financial success.
Promotion small business in social media
Keywords: analiza SWOT; metoda AHP; Internet; promocja; blog; portale społecznościowe; vlog; SWOT analysis; AHP method; promotion; social portal; media społecznościowe; social media