Wspieranie rozwoju małych przedsiębiorstw jako forma zwalczania bezrobocia - Kiełbasa, Katarzyna (My University, 2003)
Niniejsza praca dotyczy właśnie problematyki wspierania małych przedsiębiorstw jako formy walki z bezrobociem. Inspiracją do podjęcia tematu były dla autorki doświadczenia zawodowe i praktyka w przedsiębiorstwie, które po kilkunastu latach swojego funkcjonowania na rynku nowosądeckim stało się zalążkiem instytucji działającej na rzecz zjednoczenia lokalnych przedsiębiorców. Obecnie kierownictwo tej firmy jest zarazem kierownictwem Sądeckiego Związku Pracodawców. Jednym z zasadniczych celów pracy jest wykazanie, że bez dostatecznego wspierania małych przedsiębiorstw skuteczna walka z bezrobociem nie jest możliwa. Autorka wykazuje również, że owo wspieranie nie może być jedynie odgórne i jednokierunkowe. Aby małe firmy mogły się rozwijać, przyjmować nowych pracowników i przez to ograniczać bezrobocie, sami przedsiębiorcy muszą się jednoczyć i tworzyć lokalne lobby. Członkostwo w efektywnie działającej organizacji stwarza bowiem szansę na pokonanie wielu barier rozwojowych wspólnie.
Keywords: sektor MŚP; gospodarka; małe przedsiębiorstwo; bezrobocie; walka z bezrobociem; powiat nowosądecki; lokalne inicjatywy