Turystyka usportowiona formą plenerowej rekreacji przygodowej oraz konkurencyjnym produktem turystycznym Sądecczyzny - Wieczorek, Paulina (My University, 2011)
Celem tego opracowania, jest ukazanie istoty turystyki usportowionej, którą będziemy również zastępować synonimem kwalifikowana, jej walorów i wpływu na organizm człowieka. Przesłaniem jest także przedstawienie roli funkcji, jakie niesie ze sobą turystyka oraz uwidocznienie zalet płynących z plenerowej rekreacji przygodowej czyli aktywnego wypoczynku. W niniejszej pracy zostaną poruszone również kwestie obszarów turystycznych niezbędnych do uprawiania turystyki a także zagadnienia marketingowe z zakresu konkurencyjności, czego punktem odniesienia będzie turystyka usportowiona. Przedstawiona zostanie także analiza SWOT będąca metodą oceny konkurencyjności turystyki usportowionej jako produktu turystycznego Sądecczyzny. Na zakończenie pracy, w celu poznania opinii turystów na temat uprawiania aktywności plenerowej w Regionie Sądeckim zostanie przeprowadzony sondaż w formie ankiety. W rezultacie stwierdzono, że: czas wolny najchętniej spędzany jest w towarzystwie znajomych (poprawna hipoteza numer 1). Znaczna większość respondentów deklarowała miasto, jako miejsce stałego zamieszkania. Wynika więc z tego, że osoby mieszkające w mieście chętniej podejmują aktywność ruchową, niż te mieszkające na wsi. Stwierdza się również, że na plenerową aktywność ruchową ankietowani w skali miesiąca przeznaczają średnio 6-11 godzin (poprawna hipoteza numer 2), a zasadniczy wpływ na prowadzenie zdrowego stylu życia ma właśnie aktywność fizyczna. Wyniki badań dowodzą , że najczęściej uprawianą formą turystyki kwalifikowanej są piesze wycieczki w tereny górskie (poprawna hipoteza numer 3). A najchętniej w plener respondenci wybierają się w towarzystwie znajomych. Ponadto z przeprowadzonych badań wynika, iż brak czasu jest dominującą przeszkodą w podejmowaniu aktywności ruchowej (poprawna hipoteza numer 4).
The sport tourism as a form of outdoor adventure recreation and competitive tourism product of Sądecczyzna region
Keywords: turystyka usportowiona; region; marketing turystyczny; konkurencyjność; analiza SWOT; konkurencyjność regionów; rynek turystyczny; produkt turystyczny