Style komunikacji a typ wykonywanej pracy na przykładzie pracowników Urzędu Gminy w Chełmcu - Puch Agnieszka (My University, 2004)
Komunikowanie inaczej porozumiewanie się to jeden z podstawowych procesów społecznych. Zachodzi w każdej dziedzinie życia zarówno prywatnej, służbowej czy społecznej. Bogactwo środków, stylów oraz kanałów przekazywania informacji jest wyrazem konieczności przystosowania się do środowiska społecznego. Gmina jako jednostka samorządu terytorialnego wykonuje szereg zadań publicznych służących zaspokajaniu potrzeb jej mieszkańców. Jest organem scalającym społeczność danego regionu i dającym im możliwość zorganizowanego rozwoju. Każdy z działów Urzędu wykonuje określony typ pracy aby wszystkie te założenia zostały wykonane, stosując w komunikacji jeden ze stylów komunikowania się. W niniejszej pracy zawarto ogólne informacje na temat komunikacji interpersonalnej oraz komunikacji w organizacji. Przedstawione zostały elementy procesu komunikacji, jego cechy oraz formy komunikowania się. Dokonano również podziału organizacji ze względu na ich funkcje genotypową. Przedstawiono szczególny rodzaj organizacji, jakim jest jednostka samorządu terytorialnego oraz charakterystykę Urzędu Gminy w Chełmcu, na podstawie którego prowadzono badania. Istota i przedmiot działalności jednostki samorządu terytorialnego daje obraz o zasadach funkcjonowania gminy jak również o realizowanych działaniach. Część badawcza pracy ma za zadanie udzielenie odpowiedzi na pytanie: Czy typ wykonywanej pracy wpływa na styl komunikowania się?
Keywords: komunikacja interpersonalna; komunikacja w organizacji; samorząd terytorialny; organizacja i zarządzanie; gmina; władze gminy; urząd gminy