Znaczenie podatków lokalnych w budżecie jednostek podstawowych na przykładzie gminy Gręboszów w latach 2005-2009 - Brzyś, Marzena (My University, 2011)
Źródłem dochodów własnych gminy są wpływy z podatków lokalnych, w całości zasilające dochody budżetowe gminy. Zalicza się do nich podatek od nieruchomości, rolny, leśny, od środków transportowych, podatek od spadków i darowizn, od czynności cywilnoprawnych i podatek od osób fizycznych prowadzących własną działalność gospodarczą opłacany w formie karty podatkowej. Celem pracy jest zaprezentowanie znaczenia tychże podatków w budżecie jednostki podstawowej na przykładzie gminy Gręboszów w latach 2005-2009. Praca złożona jest z 4 rozdziałów. Rozdział pierwszy przedstawia genezę samorządu terytorialnego na świecie i w Polsce, jego strukturę, ze szczególnym uwzględnieniem podstawowej jednostki, jaką jest gmina. Ponadto zostały scharakteryzowane organy gminy, jej zakres działania, zadania i funkcje, jakie pełni. Rozdział drugi opisuje podstawowe zasady gminnej gospodarki finansowej oraz przedstawia niezbędne informacje o budżecie gminy, jego wykonywaniu, kontroli i zasadach budżetowych. Szczególną uwagę zwrócono na strukturę dochodów i wydatków budżetowych. W rozdziale trzecim omówione zostały podstawowe pojęcia z dziedziny prawa podatkowego oraz dokonano szczegółowej charakterystyki poszczególnych podatków lokalnych. W rozdziale czwartym dokonano ogólnej charakterystyki gminy Gręboszów. Ponadto zanalizowano dochody i wydatki budżetowe, ze szczególnym uwzględnieniem wysokości i struktury dochodów własnych pochodzących z tytułu podatków lokalnych. Badana gmina Gręboszów jest gminą typowo wiejską, mało rozwiniętą, dlatego też sytuacja finansowa jej mieszkańców jest trudna. Przekłada się to na niski poziom wpływów z dochodów własnych. Można zauważyć, że gmina Gręboszów nie ma dużych możliwości zwiększenia dochodów własnych z podatków lokalnych. Jej sytuacja w dużej mierze uzależniona jest od dotacji i subwencji pochodzących z budżetu państwa, dzięki którym może poprawiać warunki bytowe mieszkańców i realizować kosztowne przedsięwzięcia.
The importance of local taxes in the basic units budget as exemplified by the Gręboszów commune in the years 2005-2009
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; dochody gminy; budżet gminy; podatki i opłaty lokalne