Bankowość elektroniczna jako nowoczesna technologia będąca odpowiedzią na zmiany zachodzące w sektorze bankowym - Oleksy, Anna (My University, 2009)
Celem pracy jest udowodnienie stwierdzenia, iż bankowość elektroniczna jest nowoczesną technologią, będącą odpowiedzią na zmiany dokonujące się w sektorze bankowym. Dla udowodnienia tej tezy konieczne będzie zarysowanie pewnego podłoża teoretycznego dotyczącego zjawiska Internetu jako takiego, o czym stanowi pierwszy rozdział. Zasadne jest również przedstawienie w kolejnej części pracy przesłanek decydujących o powstaniu i rozwoju bankowości elektronicznej – będzie to swoista geneza tego zjawiska. To umożliwi zdefiniowanie pojęcia „bankowość elektroniczna” w różnych ujęciach, co następnie będzie prowadzić do prezentacji różnorakich rodzajów przedmiotowego pojęcia - o tym stanowi kolejny rozdział niniejszej pracy. Nie należy pomijać faktu, iż korzystanie z elektronicznych kanałów przesyłu w sektorze bankowym wiąże się z szeregiem niebezpieczeństw. Opis wachlarza owych zagrożeń oraz możliwości skutecznych, dostępnych zabezpieczeń stanowią niezbędny element rozważań dotyczących tematyki odnoszącej się do wykorzystania nowoczesnych rozwiązań technologicznych w dziedzinie bankowości. Dowodem na duże znaczenie i sporą popularność usług bankowych świadczonych drogą elektroniczną są wyniki przeprowadzonych badań, które wieńczą niniejszą pracę. Badania te zostały przeprowadzone na reprezentatywnej grupie lokalnej społeczności – na terenie Nowego Sącza i jego okolic. Wspomniana część badawcza będzie główną częścią pracy, na podstawie której możliwe będzie wysnucie wniosków i weryfikacja postawionej hipotezy
Electronic banking as a new technology - an answer for changes in banking sector
Keywords: bankowość elektroniczna; bankowość