Mobbing jako destrukcyjna siła rozwoju jednostki - Klempka, Agnieszka (My University, 2004)
Niniejsza praca ukaże koncepcję zarządzania zasobami ludzkimi, rozwój zasobów, rozwój jednostki w organizacji oraz szeroko pojęte zjawisko mobbingu występującego w środowisku pracy. Potraktujemy mobbing jako niszczącą siłę oraz jako jedną z barier rozwoju jednostki w firmie. Opracowanie to, uwzględni także wyniki przeprowadzonych badań nad problemem mobbingu wśród osób poddanych różnym działaniom mobbingowym. W badaniach uczestniczyły osoby będące pracownikami kilku przedsiębiorstw. Jako narzędzie badawcze wykorzystano między innymi kwestionariusz wywiadu. Opracowanie składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zaprezentowane zostanie zarządzanie zasobami ludzkimi wraz z pojęciem, celami, problematyką, ewolucją funkcji personalnej, jak również instrumenty rozwoju pracowników w organizacji. Szkolenie pracowników, zarządzanie karierą zawodową oraz bariery rozwoju jednostki w organizacji to również zawartość tego rozdziału. Drugi rozdział zawierać będzie omówienie zjawiska mobbingu – jego charakter, typologię technik, przyczyny oraz skutki. Zidentyfikujemy prześladowcę i ofiarę, skalę, koszty mobbingu, sposoby obrony przed mobbingiem, zarówno psychologiczne jak i prawne. Trzeci rozdział będzie dotyczył metodycznych zagadnień pracy – jej celu i zakresu, zastosowanych technik badawczych oraz charakterystyki populacji badanej. Przedmiotem rozważań czwartego rozdziału stanie się identyfikacja i określenie rozmiarów mobbingu oraz atmosfera pracy.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rozwój kapitału ludzkiego; szkolenie pracowników; mobbing; środowisko pracy