Marketingowe czynniki konkurencyjności obiektów wielkopowierzchniowych branży FMCG - Bober, Anna (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest wskazanie czynników wyróżniających, decydujących o konkurencyjności danej sieci, które w opinii konsumentów sprawiają, że wybierają oni właśnie ten, a nie inny sklep. Cel ten starano się osiągnąć poprzez uzyskanie odpowiedzi na następujące pytania badawcze: 1. Co jest głównym celem klientów placówek wielkopowierzchniowych? 2. Jak duże znaczenie ma oferowanie przez sklepy wielkopowierzchniowe dodatkowych usług towarzyszących sprzedaży towarów? 3. Jakie znaczenie przy wyborze sklepu ma cena towaru? 4. Czy i w jaki sposób reklama jest w stanie wpłynąć na decyzje zakupowe konsumentów? Niniejsza praca powstała w oparciu o dorobek naukowy poświęcony podjętej tematyce. Niezwykle pomocne w napisaniu pracy okazały się również informacje zawarte w materiałach prezentowanych na konferencjach naukowych, artykułach zamieszczonych w prasie oraz na stronach internetowych. Należy również dodać, że do powstania pracy w dużej mierze przyczyniły się badane osoby, wyrażające chęć uczestnictwa w ankiecie. Analiza wyników badań wtórnych oraz pierwotnych, przeprowadzonych na terenie Nowego Sącza, pozwoliła na stwierdzenie, iż do najważniejszych czynników, decydujących o wyborze sklepu wielkopowierzchniowego należą: 1. Szeroki asortyment towarów. 2. Polityka cenowa („codziennie niskie ceny”, promocje). 3. Usługi dodatkowe towarzyszące sprzedaży (usługi informacyjne, usługi podnoszące wygodę zakupu, usługi wspierające proces wymiany czy usługi posprzedażowe) oraz lokalizacja sklepu blisko miejsca zamieszkania.
Marketing competitive factors of large format stores in FMCG branch
Keywords: konkurencja handlowa; konkurencyjność handlowa; handel; zachowania konsumenta; decyzje konsumenckie; Polska