Analiza struktury dochodów i wydatków budżetowych jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Chełmiec w latach 1999 - 2003 - Liber Marzena (My University, 2005)
Celem pracy jest analiza struktury dochodów i wydatków gminy Chełmiec w latach 1999 – 2003 oraz ocena tendencji zmian w strukturze dochodów i wydatków. Przedstawiono pojęcie i istotę gminy jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego, jej strukturę organizacyjną, wykonywane zadania oraz formy współpracy z innymi jednostkami samorządowymi. Zaprezentowano rodzaje dochodów budżetowych, sklasyfikowano pozostałe środki finansowe czerpane przez jednostki samorządu terytorialnego oraz dokonano klasyfikacji wydatków gminy. Przedstawiono analizę struktury dochodów i wydatków jednostki samorządu terytorialnego. Analizie poddano tendencje i przyczyny zmian w tej strukturze wraz z ich oceną.
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; wydatki gminy; finanse; dochody budżetowe; podatek dochodowy; sprawozdawczość budżetowa