Fundusze strukturalne Unii Europejskiej w latach 2007-2013 szansą na rozwój przedsiębiorstw budowlanych w Polsce na przykładzie firmy HANDL-BET w Nowym Sączu - Koczenasz, Łukasz (My University, 2010)
Celem pracy było przedstawienie szans rozwoju przedsiębiorstw budowlanych w Polsce na podstawie funduszy strukturalnych Unii Europejskiej na przykładzie firmy HANDL-BET w Nowym Sączu. W pracy postawiono następujące hipotezy: Hipoteza1: Pozyskane fundusze strukturalne mają wpływ na wzrost konkurencyjności firmy, ponieważ fundusze strukturalne mają na celu wyrównanie szans jakości życia mieszkańców UE i przeznaczają duże kwoty pieniężne na budowanie infrastruktury oraz podniesienie jakości pracy w firmach, zdobycie więc zamówienia na produkty powoduje ożywienie działalności danej firmy i tym samym wzrasta jej konkurencyjność poprzez duże i stabilne finansowanie. Hipoteza 2: Fundusze strukturalne mają na celu zwiększenie zatrudnienia poprzez dofinansowanie przedsiębiorstw, które stworzą nowe stanowiska pracy. Nasza firma korzysta z takich funduszy, dzięki, którym poprawi się byt naszej firmy, a w zamian za to damy zatrudnienie nowym pracownikom, którzy zwiększą nam produkcję i swobodnie będziemy mogli konkurować na rynku europejskim z innymi. Hipoteza 3: Fundusze strukturalne wpływają bezpośrednio na ochronę i kształtowanie środowiska. Mają na celu zahamowanie procedur, które przyczyniają się do zanieczyszczania środowiska, które jest zanieczyszczane przez maszyny. Firmy starające się o pozyskanie funduszy muszą wziąć pod uwagę to, że muszą spełnić wszystkie warunki aby pozyskać dotacje. Dzięki surowym warunkom uda się ocalić środowisko przed całkowitym zniszczeniem. Zaprezentowane w pracy działania w strefie kształtowania funduszy strukturalnych Polski na lata 2007-2013 prognozują dobrze na przyszłość, mimo iż weryfikacja trzech postawionych hipotez była niezadowalająca.
Structural funds of European Union in year 2007 and 2013 -the chance for architectural business development in Poland with the use of an example the HANDL-BET Company from Nowy Sacz
Keywords: przedsiębiorczość; przedsiębiorca; rynek budowlany; budownictwo; fundusze strukturalne; rozwój przedsiębiorstwa