Przeciwdziałanie zjawisku bezrobocia na lokalnym rynku pracy po wejściu Polski do Unii Europejskiej - Nowakowska Małgorzata (My University, 2004)
Proces przekształceń gospodarki i związane z nim istotne zmiany w sferze zatrudnienia spowodowały, że wielu Polaków znalazło się w nowej, radykalnie zmienionej sytuacji życiowej. Wraz z początkiem przekształceń strukturalnych w Polsce w latach dziewięćdziesiątych bezrobocie stało się jednym z najważniejszych problemów społeczno-gospodarczych naszego kraju. W kwestii bezrobocia oraz polityki rynku pracy rząd podjął się„wielkiego zadania” o zasadniczym znaczeniu dla bezrobotnych i poszukujących zatrudnienia. W kwietniu tego roku sejm RP przyjął nową ustawę o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, której zadaniem jest zreformowanie publicznych służb zatrudnienia oraz nastawienie na aktywne formy pomocy bezrobotnym oraz wykorzystanie środków Europejskiego Funduszu Społecznego, który jest podstawowym ale nie jedynym funduszem Unii Europejskiej wspierającym rynek pracy. Podstawowym celem niniejszej pracy jest ukazanie problematyki rynku pracy w obliczu zmian oraz bezrobocia jako zjawiska społecznego, nieodłącznie związanego z gospodarką wolnorynkową, które jest szczególnie dotkliwie odczuwane w naszym kraju.
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; walka z bezrobociem; regulacje prawne rynku pracy; fundusze pomocowe UE; struktura bezrobocia w regionie; PUP w Nowym Sączu; Fundusz Pracy; zasiłki; świadczenia przedemerytalne