Analiza procesu restrukturyzacji w SP ZOZ na przykładzie - Mazur, Dorota (My University, 2008)
Celem pracy jest prezentacja głębokich zmian strukturalnych, prawnych, organizacyjnych i finansowych które były urealnieniem systemu ochrony zdrowia w Polsce i próbą dostosowania go zarówno do możliwości naszego państwa jakie zaistniały w SP ZOZ po 1 stycznia 1999 r. w związku z przeprowadzeniem reformy ubezpieczeń zdrowotnych. W pracy pokrótce opisano prawne uregulowania działalności zakładów opieki zdrowotnej, zaprezentowano przykłady obszarów restrukturyzacji w przedsiębiorstwie, ponadto dokonano analizy sytuacji finansowej SP ZOZ PSPR w Tarnowie i podjęto próbę wdrożenia w niej procesu restrukturyzacji.. W pracy wykorzystano aktualne pozycje książkowe z analizowanego tematu, jak i bogate dane statystyczne udostępnione przez kierownictwo Powiatowej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Tarnowie. Pracę kończy synteza wniosków wyciągniętych z przeprowadzonej analizy dotyczących sytuacji finansowej zarówno SP ZOZ-ów w Polsce jak i omawianego konkretnego przedsiębiorstwa.
Analysis process restructuring in Sp ZOZ on example Powiatowej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Tarnowie
Keywords: restrukturyzacja; procedury restrukturyzacyjne; opieka zdrowotna; zakłady opieki zdrowotnej (ZOZ)