Stare wino w nowych beczkach. Myśl polityczna Jarosława Kaczyńskiego 1989 - 2006 - Maraś Agata (My University, 2006)
Podstawą dla zrozumienia niniejszej pracy jest uświadomienie sobie, iż podjęta przez Kaczyńskiego interpretacja dokonanych wtedy przemian, miała doniosły wpływ na kształtowanie się ideologii antykomunistycznej po roku 1989. Budując zręby nowego państwa polskiego, większość działaczy politycznych, zasłaniając się kreowaniem przyszłościowych celów polityki polskiej, nie chciała wówczas podjąć dyskusji w fundamentalnej kwestii dotyczącej rozprawy z komunizmem i przezwyciężeniem trującego spadku po czasach PRL. Definicja przemian politycznych z 1989 roku oraz projekt urządzenia Polski po upadku komunizmu stworzone przez Kaczyńskiego, stały się zasadniczymi składnikami w budowie myśli politycznej prawicy w Polsce. Ostatecznie ostra nagonka, która spadła na ówczesnego prezesa PC oraz zwykłe rozgrywki na arenie politycznej, stłumiły chęć debaty o rozliczeniu przeszłości i wizji państwa polskiego po komunizmie. Jednak konsekwencja z jaką Kaczyński przez cały czas bronił swoich tez, pozwoliła mu przetrwać najcięższe chwile niezrozumienia i politycznego wygnania, aby w końcu w 2005 roku zyskać uznanie i zatriumfować. Wkład Kaczyńskiego w rozwój antykomunistycznej myśli politycznej okazał się w efekcie kluczowy. Jednak równie ważną kwestią problemową tej pracy jest próba odpowiedzi na pytanie: na ile przekonania Kaczyńskiego i wykreowany niegdyś światopogląd, pasuje do współczesnych czasów i realiów politycznych i jest podstawą do formowania obecnej polityki rządu?
Old wine in new bottles. The political thought of Jarosław Kaczyński 1989 - 2006
Keywords: politologia; politologia; ideologia antykomunistyczna; Jarosław Kaczyński; IV Rzeczpospolita; PIS