Kluczowe zasoby jako podstawa konkurencyjności na przykładzie gminy Chełmiec - Olesiak, Lucyna (My University, 2010)
Przewaga konkurencyjna jest to osiągnięcie przez organizację dominującej pozycji wobec większej liczby konkurentów. Jest ona miarą jej funkcjonowania na rynku. Kluczowe zasoby w odniesieniu do gminy traktujemy jako podstawę jej konkurencyjności, tj. atrakcyjności z punktu widzenia obecnych i potencjalnych mieszkańców. Celem głównym pracy jest przedstawienie koncepcji kluczowych zasobów organizacji oraz identyfikacja i ocena kluczowych zasobów w dyspozycji urzędu gminy Chełmiec. W pracy skoncentrowano się jedynie na tych zasobach gminnej jednostki terytorialnej, którymi może bezpośrednio zarządzać samorząd gminy. Z tego punktu widzenia, do najważniejszych zasobów możemy zaliczyć kompetencje pracowników, ludzi którzy działają w skoordynowany sposób aby osiągnąć cel dotyczący podnoszenia atrakcyjności gminy poprzez liczne renowacje zabytkowych obiektów, rozwój środowiska przyrodniczego i gospodarczego. Dla realizacji celu głównego wyznaczono następujące cele szczegółowe: 1. Charakterystyka zasobów organizacji w kształtowaniu przewagi konkurencyjnej. 2. Analiza koncepcji kluczowych kompetencji organizacji oraz przedstawienie metod ich określania. 3. Charakterystyka zasobów gminy Chełmiec w świetle strategii rozwoju w latach 2009-2013. 4. Identyfikacja i ocena kluczowych zasobów w dyspozycji Urzędu Gminy Chełmiec. Opracowując część empiryczną opierano się na źródłach zebranych w: gminie Chełmiec, szkołach, publicznych bibliotekach, internecie, magazynach wydawanych w każdym sołectwie oraz uzyskanych podczas wywiadu z wójtem gminy. W części teoretycznej oparto się na literaturze przedmiotu w postaci podręczników, monografii oraz artykułów, czasopism i pism naukowych. Uzyskane wyniki analizy ukazują na jakich obszarach i problemach powinna skoncentrować uwagę organizacja w celu ich poprawy lub doskonalenia i osiągnięcia przewagi nad konkurentami. Wyniki badań dowiodły, iż gmina Chełmiec posiada dobrze rozwinięte kluczowe zasoby, jednak niektóre z nich muszą zostać udoskonalone.
Core resources as a basis for competitive advantage on the example of Chełmiec community
Keywords: zasoby przedsiębiorstwa; podejście zasobowe w zarządzaniu; przewaga konkurencyjna; kompetencje kluczowe; gmina