Motywacja jako funkcja zarządzania zasobami ludzkimi - Pawlikowska, Beata (My University, 2011)
Poniższa praca licencjacka została poświęcona problemowi motywowania podwładnych przez kierowników. Celem jej jest próba przedstawienia znaczenia systemu motywacyjnego w działalności firmy oraz jego instrumentów. Przykładem systemu motywacyjnego, jakim posłużono się w niniejszej pracy jest przeprowadzona ankieta na pracownikach hotelu „Belvedere”, mającego swoją siedzibę w Zakopanem. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale zostały przedstawione podstawowe kwestie dotyczące istoty, funkcji oraz znaczenia motywacji w procesie zarządzania zasobami ludzkimi. W drugim rozdziale zaprezentowano istotę i pojęcie oraz kryteria systemu motywacyjnego, techniki stosowane do skutecznego motywowania oraz sposoby wykorzystania funkcji motywacyjnej w systemie organizacyjnym. Rozdział trzeci został poświęcony charakterystyce funkcjonującego systemu zarządzania zasobami ludzkimi w hotelu „Belvedere” oraz systemu motywacyjnego. Zaprezentowano również ocenę systemu motywacyjnego uzyskaną na podstawie przeprowadzonych badań oraz propozycje zmian.

This work devoted to the problem of motivating the subordinates Bachelor was by boat. The objective is to attempt to present the importance of incentive system in the activities of the company and its instruments, in particular the outcome of pay as one of the most important instruments of incentives. An example of a system of incentive, which was used in this work is carried out a survey on employees of hotel "Belvedere", established in Zakopane. The work consists of three chapters. In the first chapter discusses the basic issues concerning the nature, function and the importance of motivation in human resource management. In the second chapter shows the nature and the concept and criteria for incentive, the techniques used to motivate effective and how to use features to the incentives in the system. The third chapter is devoted to the characteristics of a functioning system of human resources management in hotel "Belvedere", and the system cover. Also presented an assessment of the incentive system is obtained on the basis of studies carried out and proposals for amendments. The work was based on the items of books and websites. Keywords: Human Resources Management Motivation Remuneration The human factor The Company.
Motivation as function of management human resources
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; wynagrodzenie; czynnik ludzki; przedsiębiorstwo; human resource management; motivation; remuneration; the human factor; company