Wykorzystanie technik biometrycznych do zabezpieczania systemów - Stepek, Patrycja (My University, 2006)
Celem pracy jest przedstawienie najpopularniejszych technik biometrycznych oraz ich wykorzystanie do uwierzytelnienia i identyfikacji tożsamości w systemach informatycznych. W rozdziale pierwszym zamieszczono informacje na temat samego pojęcia biometryka, a także walorów systemów biometrycznych i ich porównanie z metodami uwierzytelniania starszej generacji, opartymi o hasła. Wiadomości merytoryczne z zakresu reguł rozpoznawania w systemach biometrycznych przedstawione w rozdziale drugim dotyczą najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej wiarygodnych metod, rozpoznawania linii papilarnych, geometrii dłoni, tęczówki oka oraz weryfikacji głosu. Podsumowaniem zagadnienia jest rozdział trzeci z opisem praktycznego wykorzystania czytnika linii papilarnych, jego instalacji, rejestracji odcisków palców oraz weryfikacji i identyfikacji użytkownika.
Using biometric technology in securing information systems
Keywords: bezpieczeństwo danych; metody biometryczne; uwierzytelnianie; systemy identyfikacji