Zasady kontroli finansowej na przykładzie Urzędu Gminy Szczurowa - Szwiec, Monika (My University, 2011)
Zasadniczym celem pracy jest opisanie całokształtu zagadnień związanych z kontrolą finansową realizowaną w jednostce samorządu terytorialnego, na przykładzie Urzędu Gminy Szczurowa. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym scharakteryzowano podstawowe zagadnienia dotyczące problematyki kontroli finansowej. W rozdziale drugim scharakteryzowano zasady dotyczące przeprowadzania kontroli finansowej w zależności od jej rodzaju oraz procedury sprawozdawczej po jej przeprowadzeniu. Rozdział trzeci jest rozdziałem empirycznym, w którym został przedstawiony proces kontroli finansowej w wybranej jednostce samorządu terytorialnego - Urzędzie Gminy Szczurowa. W podsumowaniu przedstawiono uwagi i wnioski wynikające z przeprowadzonej analizy zagadnienia kontroli finansowej, także w Urzędzie Gminy Szczurowa.
Principles of financial control based on Szczurowa Commune
Keywords: finanse gminy; kontrola finansowa; samorząd terytorialny; gmina; urząd państwowy