Algorytm oceny efektywności leasingu w kontekście znowelizowanych przepisów dotyczących leasingu - Koba Michał (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie algorytmu oceny opłacalności leasingu w kontekście znowelizowanych przepisów dotyczących leasingu. Opisano początki i perspektywy rozwoju leasingu w Polsce. Przedstawiono definicję, pojęcie, rodzaje leasingu, obowiązki i prawa stron leasingu oraz rodzaje zabezpieczeń transkacji leasingowych. Dokonano analizy leasingu w podatkach dochodowych oraz oceny opłacalności leasingu jako jednego ze źródeł finansowania inwestycji. Przedstawiono przykładowy algorytm wyboru leasingu jako źródła finansowania działalności firmy.
Keywords: leasing; algorytm oceny opłacalności leasingu; leasing w podatkach dochodowych; źródła finansowania inwestycji; zabezpieczenia transakcji leasingowych; podatek dochodowy w leasingu; rynek leasingu; finansowanie inwestycji