Projektowanie rozwoju gospodarczego gminy na przykładzie gminy Tuchów - Sękowska Agata (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie projektowania rozwoju gospodarczego na przykładzie Gminy Tuchów. W pracy omówiono zagadnienia związane z podstawową problematyką finansów publicznych we współczesnej gospodarce rynkowej oraz podano charakterystykę dochodów i wydatków publicznych. Opisano zasady funkcjonowania samorządu terytorialnego w Polsce, tradycji samorządu terytorialnego, zakresu działania, zadań i władz gminy oraz problematyki dochodów i wydatków gminy. Zawarto Plan Rozwoju Lokalnego Gminy Tuchów, a więc charakterystykę gminy, sytuację społeczno-gospodarczą, Strategię Rozwoju Gminy na lata 1999-2010, analizę SWOT, wizję i misję, problemy i zadania do rozwiązania. Zaprezentowano analizę budżetu Gminy Tuchów w latach 2003-2005 oraz prognozę finansowania gminy w przyszłości.
Planning economic development of a community - the case of Tuchów district.
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; finanse publiczne; budżet gminy; gospodarka finansowa gminy; plan rozwoju lokalnego