Wartość narażona na ryzyko kredytów walutowych - Tokarczyk Krystyna (My University, 2008)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie, czy za pomocą metody Monte Carlo wyznaczyć można wartość Var dla bankowych kredytów walutowych narażonych zarówno na ryzyko kredytowe jak i kursowe. W pierwszym rozdziale przybliżono pojęcie samego kredytu. Wskazano też rodzaje ryzyka występującego na rynku przy obrocie kredytowym. Ponadto podkreślono różnice i elementy istotne dla kredytów złotowych i walutowych skupiając się na problemie modelowania stóp procentowych. Drugi rozdział pracy poświęcono koncepcji wartości narażonej na ryzyko. Wskazano główne metody liczenia Var i różnice występujące pomiędzy nimi. Przybliżono także cechy poszczególnych metod i warunki, w jakich należy z nich korzystać dla uzyskania miarodajnych wyników. Część badawcza, zamieszczona w rozdziale trzecim, to dokonana na podstawie danych Firmy RT Hotel prognoza kształtowania się przyszłych rat kredytowych oparta o stworzone w arkuszu Excela formuły i funkcje języka Visual Basic. Uwzględniając dane faktyczne przeprowadzono wnioskowanie co do zmian stóp procentowych i kursów walutowych, w które firma jest zaangażowana kredytowo. Porównanie kredytów walutowych i ocena ryzyka kredytowego jest niewątpliwie skomplikowanym procesem. Wymaga zarówno obserwacji kursu walutowego jak i stopy procentowej dla rozważanych walut. Aby rozważyć co bardziej opłaca się firmie, która waluta będzie dla danego podmiotu tańsza, należy przeprowadzić szereg obliczeń.
Value Added Risk in currency credits
Keywords: kredyty; metoda Monte Carlo; kredyty bankowe; ryzyko kredytowe; ryzyko kursowe; kredyty walutowe