Rola personelu pomocniczego w sądownictwie - Wokacz, Kinga (My University, 2011)
Niniejsza praca dotyczy problematyki organizacji wymiaru sprawiedliwości. Poruszony został aspekt podmiotowy wymiaru sprawiedliwości, personelu pomocniczego w sądownictwie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na referendarzy sądowych, asystentów sędziów oraz protokolantów. Celem niniejszej pracy było pokazanie, iż wymiar sprawiedliwości nie składa się tylko z Sędziów, ale również z szeregu personelu pomocniczego, dzięki któremu jest możliwe sprawniejsze oraz efektywniejsze zarządzanie zasobami personelu pomocniczego, a więc odpowiedzialność za zapewnienie sędziom warunków umożliwiających sprawne wykonywanie przez nich pracy. W rozdziale pierwszym przedstawiłam pojęcia administracji publicznej oraz administracji państwowej, gdyż bardzo często te pojęcia są mylone, a niejednokrotnie uważamy, iż administracja publiczna i państwowa to jest to samo. Szczegółowo przedstawiłam co to jest instytucja referendarza sądowego, protokolanta sądowego oraz asystenta sędziego. W rozdziale drugim wyjaśniłam pojęcie wymiaru sprawiedliwości, jak również zasady powoływania, wymogi formalne na poszczególne stanowiska, a także zakres przedmiotowy tajemnicy służbowej. W rozdziale trzecim moim celem było pokazanie w jaki sposób jest zarządzany personel pomocniczy w wymiarze sprawiedliwości. Uważam, iż poprzez moje rozważania jasno wynika, iż personel pomocniczy jest niezbędną komórką w organizacji wymiaru sprawiedliwości, gdyż zdecydowanie usprawnia pracę sądów.
Role of subsidiary staff in jurisdiction
Keywords: sądownictwo; personel; człowiek w pracy; administracja publiczna