Wybrane administracyjno - ekonomiczne aspekty ścigania przestępczości. (Analiza na przykładzie Prokuratury Okręgowej w Tarnowie) - Starzyk, Dorota (My University, 2011)
Celem pracy jest pokazanie działalności prokuratury, instytucji z nią współpracujących oraz kosztów związanych z funkcjonowaniem tych instytucji i ściganiem przestępczości. W pierwszym rozdziale pracy zwrócono uwagę na przedstawienie ogólnej charakterystyki administracji publicznej oraz jej funkcji. W rozdziale tym znajdują się również zagadnienia dotyczące przestępczości od jej przyczyn do skutków ekonomiczno – społecznych poprzez procedury jakie pojawiają się na całej drodze prawno-karnej. W drugim rozdziale zwrócono uwagę na organizację instytucji wykrywania przestępczości, konsekwencje prawne czynów karalnych oraz zakres działania Prokuratury Okręgowej w Tarnowie. Zawarta w nim część badawcza polega na wskazaniu skali przestępczości i różnego stopnia jej nasilenia w badanych latach. W trzecim rozdziale starano się wskazać wszystkie koszty ponoszone w trakcie prowadzenia postępowania zaczynając od jego rozpoczęcia aż do zakończenia, jak również sposoby i źródła finansowania organów prawnych. Przedstawiono kary finansowe jakie mogą być nakładane na sprawców czynów karalnych, co częściowo może stanowić zwrot funduszy wydatkowanych na prowadzenie postępowania karnego. Wskazano także czynności związane z działalnością prewencyjną a mające w przyszłości skutkować ograniczeniem przestępczości a co za tym idzie ograniczeniem kosztów związanych z wykrywaniem i karaniem za popełnione czyny niezgodne z prawem.
Selected administrative and economic aspects of prosecution of crime. (Analysis as exemplified by the regional Prosecutor's Office in Tarnów)
Keywords: przestępczość; zwalczanie przestępczości; wymiar sprawiedliwości