Polska a Unia Europejska. Dostosowanie polskiego rynku pracy do wymogów Unii Europejskiej - Stankiewicz Justyna (My University, 2005)
Celem pracy jest analiza dostosowania polskiego rynku pracy do wymogów Unii Europejskiej. Przedstawiono przemiany transformacji ekonomiczno - systemowej w latach 1988-1990 oraz ukazano czynniki warunkujące obecny kształt i funkcjonowanie rynku pracy. Nakreślono wymagania Unii Europejskiej co do polityki rynku pracy na tle istniejących problemów i realiów tego rynku oraz ukazano kierunki pomocy gospodarczej dla Polski pochodzące z unii.
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; rynek pracy; transformacja 1988-1990; pomoc gospodarcza; plan Balcerowicza; bezrobocie; Europejska Karta Społeczna; instrumenty polityki strukturalnej rynku pracy; fundusze strukturalne Unii Europejskiej